MuHVi - Varsinais-Suomen ja Satakunnan ympärivuorokautisten hoitoyksiköiden vastuutyöntekijät muistiasiakkaan hoitoa ja palveluja kehittämässä
Julkaisupäivä: 10.10.2023
Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi ylläpitää MuHVi -nimistä verkostoa, joka koostuu Satakunnan ja Varsinais-Suomen vanhuspalvelujen ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa tuottavien yksiköiden esimiehistä ja vastuuhoitajista, jotka vastaavat hoitotyön laadusta ja kehittämisestä.
Verkostotyön tarkoituksena on kehittää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin muistiasiakkaiden palveluja ja asumista sekä varmistaa, että muistisairaiden ja heidän läheistensä ääni kuuluu hyvän arjen kehittämisessä. Vuonna 2023 MuHVi-verkostotoiminnassa painopisteinä on ollut omaisyhteistyön kehittämisen lisäksi verkoston nykytilan selvitys, yhteisten tavoitteiden vahvistaminen ja toiminnan suunnittelu jatkoon.
MuHVI-verkostolle järjestettiin lokakuussa yhteinen kehittämisristeily, mukaan ilmoittautui 29 verkoston jäsentä. Lisäksi tilaisuuteen oli kutsuttu mukaan kokemusasiantuntija, omainen Mailis Linnola ja omainen Anita Kostiainen, joilta kuulimme kaksi tärkeää puheenvuoroa päivän aikana. Muistiluotsin omien puheenvuorojen lisäksi kinestetiikan asiantuntija, muistihoitaja Merja Koskinen puhui ja herätti keskustelua aiheesta ”Muisti, muistikuntoutus ja mielekäs arki”.
Päivä sisälsi paljon keskustelua, yhdessä jakamista ja pohdintaa puolin ja toisin. Yhteisessä työskentelyssä käytiin läpi omaa työtä, sen ylpeyden aiheita ja mahdollisia haasteita. Seuraavissa luvuissa lopputuloksista muutamia nostoja.
Keskusteluissa nousseita ilon ja ylpeyden aiheita omassa työssä
- hyvä työyhteisö: muutosmyönteisyys, joustavuus, rentous ja huumori, yhteen hiileen puhaltaminen, hyvä henki ja työilmapiiri, motivoituneisuus
- innostava johto
- ammattitaito ja jatkuva kehittäminen
- asukas on keskiössä: yksilöllinen hoito, monipuolinen ja asukaslähtöinen arki
- toimiva omaisyhteistyö ja muu yhteistyö
- luonto, viihtyisä ympäristö ja kodinomaisuus
Keskusteluissa nousseita haasteita ja huolen aiheita
- ehdottomasti eniten vastauksia: henkilökunnan vaihtuvuus, ammattitaitoisen henkilökunnan riittävyys, saatavuus ja sitoutuminen
- hoitajien puutteellinen ammattitaito ja puutteellinen kielitaito
- ajankäyttö ja sen puute
- asiakkaiden itsemääräämisoikeus ja siihen liittyvät säädökset vs. arjen todellisuus
- asiakkaiden huonokuntoisuus ja haasteellinen asiakaskunta
- byrokratia, uudet vaatimukset lisääntyvät, kirjaaminen yms.
- talous, toiminnan jatkuminen, säästötoimet
Yhteisellä työskentelyllä palveluja ja asumista kehittämään
Päivän aikana tuli hyvin selväksi, miten upeita, sitoutuneita ja osaavia alueen verkoston jäsenet ovat. MuHVi-verkoston toimintaa pidettiin jatkossakin erittäin tärkeä. Se on monelle tärkeä foorumi tavata muita kollegoita ja se mahdollistaa yhteisen kehittämisen. Päivän lopuksi pohdittiin, miten verkostotyötä jatketaan.
Yhteisiksi tavoitteiksi nousivat erityisesti keskinäinen vertaistuki, yhteinen ideointi ja ammattitaidon sekä hyvien käytäntöjen jakaminen. Käytännön verkostotapaamisten lisäksi toivottiin mm. vierailuja yksiköiden kesken, Muistiyhdistyksen väen vierailuja yksiköissä ja omaisyhteistyötä. Lisäksi ehdotettiin tapaamisia myös Suomen ulkopuolella ja sinne viikkovaihtoja.
Verkoston käytännön toiminnaksi sovittiin seuraavaa:
- Satakunnan ja Varsinais-Suomen verkoston jäsenet tapaavat yhdessä kerran vuodessa vuorotellen Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa
- Kerran vuodessa molemmat maakuntien verkostot tapaavat itsenäisesti.
- Konkreettinen fyysinen tapaaminen on tärkeää ja kaikki tapaamiset järjestetään lähitapaamisina
- Verkoston tapaamiset eivät ole koulutustilaisuuksia. Verkosto on vuorovaikutteinen ja mukana voi olla teemallisia asiantuntijoita, mutta varsinainen yhteistyö ja kehittäminen kuuluu verkoston jäsenille. Osaaminen on verkostossa itsessään.
- Verkostolle perustetaan oma tiimi Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen TEAMS-tilille. Tiimiin tallennetaan verkoston kutsut, tapaamisten muistiot ja materiaalit. Tiimistä löytyvät myös asiakkaalle/omaisille tarjolla olevat esitteet, mainokset ja muut tapahtumatiedot. Tiimistä löytyy myös verkoston jäsenten yhteystiedot keskinäistä vuorovaikutusta tukemaan. Yhteystietolistaa ei kuitenkaan tietosuojasyistä voi sellaisenaan jakaa eteenpäin.
- Muistiluotsi toimii yhteistyön ja kehittämisen mahdollistajana omien tavoitteidensa mukaisesti.
Verkostopäivän arviointi
Verkostopäivään osallistuneista 75 % koki Muistiluotsin toiminnan tai yhteistyön kehittävän muistisairaiden palveluja tai asumista alueella paljon tai erittäin paljon. Avoimissa vastauksissa hyväksi koettiin erityisesti omaisten puheenvuorot, asiantuntijaosuus, vuorovaikutteisuus, monipuolisuus ja hyvä ilmapiiri. Kehittämisideoissa toivottiin myös yksilöllistä yhteistyötä ja Muistiluotsin käyntejä yksiköissä, lisää tapaamisia ja keskinäisen tiedonkulun kehittämistä.
NPS (suositteluindeksi, kuinka todennäköisesti suosittelisit toimintaa muille vastaaville toimijoille) oli +70 (-100 /+100). Verkosto jatkaa toimintaansa nyt sovittujen työtapojen mukaisesti.
10.10.2023
Aluejohtaja Minna Rosendahl, Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi – asiantuntija- ja tukikeskus
Varsinais-Suomen Muistiyhdistys
Lisätietoa:
Aluesuunnittelija Sanna Kytölä puh. 0401618438
sanna.kytola@muistiturku.fi
Takaisin ajankohtaisiin